Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

0992. ΠΙΣΩ ΑΠ’ ΤΗ ΜΑΡΚΙΖΑ



Τελείωσα, πριν από λίγες μέρες, την ανάγνωση του βιβλίου Πίσω απ’ τη Μαρκίζα - 40 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΖΗΣΑ του Μάκη Μάτσα. Κατά τη γνώμη μου ένα σημαντικό βιβλίο ενός σημαντικού ανθρώπου.

Πρόκειται για μία σκληρόδετη έκδοση, του οίκου διόπτρα, διαστάσεων 19χ26 τετραγωνικών εκατοστών, 413 σελίδων με ISBN: 978-960-364-797-3. Το βιβλίο συνοδεύεται από ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον DVD με τον ίδιο τίτλο.


 


 



Το βιβλίο, καλογραμμένο, ευανάγνωστο και με πλήθος ασπρόμαυρων φωτογραφιών, πέραν των εισαγωγικών σημειωμάτων και το Αντί προλόγου, περιλαμβάνει δέκα (10) κεφάλαια, τα ακόλουθα:

I.            ΠΟΛΕΜΟΣ-ΚΑΤΟΧΗ ΕΜΦΥΛΙΟΣ
II.   ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ
III. ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΥΤΑΛΗΣ
IV.  Η ΠΡΩΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ: 1960
V. ΤΕΛΗ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ’60, ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ‘70
VI. ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
VII. ΠΟΠ ΚΑΙ ΡΟΚ
VII. ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1980-1990
IX. ΤΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ
X.   ΑΠΟΦΩΝΗΣΗ

Πέραν του πρώτου κεφαλαίου, το οποίο είναι ενδιαφέρον και δίνει πληροφορίες για τα πώς και τι της οικογένειας Μάτσα, όλα τα υπόλοιπα είναι γεμάτα πληροφορίες για συνθέτες, τραγουδιστές, άλμπουμ, τραγούδια, καταστάσεις και εποχές.

Για εμένα, που μεγάλωσα με τα τραγούδια και τις εκπομπές της MINOS και έχω μια φυσική, θα έλεγα, έφεση στη λεπτομέρεια το βιβλίο είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και την ανάγνωσή του την καταχάρηκα.

Αν δεν υπήρχε αυτό το:

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή ανατύπωση ή του συνόλου
Του βιβλίου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.

που πάντοτε με σκιάζει, πολύ θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποια σημεία του βιβλίου τα οποία βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Όμως, πώς να γίνει;

Πάμπολλες, λοιπόν, οι πληροφορίες και οι λεπτομέρειες για αγαπημένους και σημαντικούς, έτσι κι αλλιώς, δημιουργούς, καλλιτέχνες, το έργο και την εποχή τους. Πραγματικά 40 χρόνια Ελληνικής μουσικής που ο συγγραφέας, από μέσα, ξεδιπλώνει και μοιράζεται μαζί μας. Είναι φανερή η προσπάθειά του να είναι αντικειμενικός και ήπιος, όπως στην περίπτωση Καζαντζίδη, αν και κάποιες, ελάχιστες, φορές η αίσθηση ότι πρόκειται για αγιογραφία μου έκλεψε χαμόγελα.

Εξαιρετικό, όπως το έγραψα ήδη, και το DVD που συνοδεύει το βιβλίο. Ένα DVD που, πέραν του ότι αποδεικνύει ότι ο Μάκης Μάτσας είναι εξίσου χαρισματικός και στον προφορικό λόγο, είναι γεμάτο με αποσπάσματα από συνεντεύξεις καλλιτεχνών και σχετικές πληροφορίες. Και μόνο για αυτό το DVD, που στέκει μια χαρά και από μόνο του, θα άξιζε, ίσως, να αποκτήσει κάποιος ένα αντίτυπο του έργου. Κόστος; Περίπου 14 €. Κόστος το οποίο είναι πραγματικά εξαιρετικό χαμηλό για τη συνολική ποιότητα του έργου.

Λοιπόν: Όσοι μουσικόφιλοι ή/και λάτρεις της Ελληνικής μουσικής σπεύστε! Αποκτήστε ένα αντίτυπο του έργου! Διαβάστε το βιβλίο, δείτε το DVD. Θα μάθετε πράγματα, θα γνωρίστε λεπτομέρειες για τους δημιουργούς και το έργο τους, θα πλουτίσετε τις γνώσεις σας για το Ελληνικό τραγούδι , θα χαρείτε!

Να είσαστε όλες και όλοι Καλά!

Ένα κλικ μακριά ένα τραγούδι την ύπαρξη του οποίου πληροφορήθηκα από το βιβλίο του τίτλου της εγγραφής. Η Χάρις Αλεξίου και ο Γιάννης Πάριος τραγουδούν το Κόκκινο Γαρίφαλο, σε μουσική και ελληνικούς στίχους του Νίκου Ιγνατιάδη, στα Αγγλικά, με τίτλο (Like A) Lonely Mandolin” με στίχους του A. Fassois:


22/11/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου