Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

0887. Χιουμοριστική Ανθολογία [Σε Τόμους Τέσσερις Σε Δύο]



Μέσα της δεκαετίας του ’60, μένουμε στην κάτω Ηλιούπολη στην οδό Α. Εκείνη την εποχή ο πατέρας φέρνει στο σπίτι τα πρώτα βιβλία. Τους πρώτους τόμους της εγκυκλοπαίδειας Πάπυρος – Λαρούς, οκτώ βιβλία του Ιούλιου Βερν, την ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου του Ρεϊμόν Καρτιέ σε δύο μεγάλους εικονογραφημένους τόμους, έναν “Ιατρικό Οδηγό” του Νίκου Ζακόπουλου, αν θυμούμαι καλά, και δυο βιβλιαράκια μικρού σχήματος με τίτλο “Χιουμοριστική Ανθολογία”. Ήταν τα πρώτα βιβλία που είχαμε στην κατοχή μας. Τα ξεφυλλίσαμε, τα διαβάσαμε, τα αγαπήσαμε.

Πέρασαν τα χρόνια και απέκτησα εκατοντάδες βιβλία. Τόσα που γέμισα βιβλιοθήκες, ντουλάπια και συρτάρια. Τα πρώτα όμως βιβλία της οδού Α. έμειναν στην καρδιά μου. Μεγαλώσαμε, εγώ και η αδελφή μου, φύγαμε από το πατρικό, κάναμε οικογένειες. Φεύγοντας μοιράσαμε και τα βιβλία. Οι γονείς μας, άνθρωποι απλοί, δεν είχαν καμία ανάγκη ή επιθυμία να κρατήσουν κάποια από αυτά στο πατρικό. Με τη μοιρασιά αυτή οι δύο τόμοι της Χιουμοριστικής Ανθολογίας πέρασαν στην κατοχή της αδελφής μου.

Τα είχα διαβάσει τα βιβλιαράκια αυτά μία και δύο και τρεις φορές. Μου έδωσαν την ευκαιρία της πρώτης επαφής με το χιούμορ, τα ανέκδοτα, τις γελοιογραφίες, τα ευθυμογραφήματα, τα αποφθέγματα. Όλα αυτά τα σημαντικά πράγματα που μας χαρίζουν το χαμόγελο, το γέλιο και την ευθυμία και διευκολύνουν τη ζωή μας. Μεγάλος πια, συχνά χρησιμοποιούσα αποφθέγματα και παραδοξολογίες από τη Χιουμοριστική Ανθολογία και αναθυμόμουνα ευθυμογραφήματά της. Πρόσφατα τα δανείστηκα από την αδελφή μου και τα κράτησα και πάλι στα χέρια μου. Τα ξεφύλλισα, ξαναδιάβασα αγαπημένες σελίδες.

Λοιπόν, τα βιβλιαράκια αυτά τα έψαχνα. Και επειδή, όπως είναι γνωστό, όποιος ψάχνει βρίσκει, τα βρήκα! Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, έχω ραντεβού με το φίλο Μ. στο “Αθηναϊκόν” για ουζοποσία και συναναστροφή. Όντως, συναντιόμαστε. Περνάμε, τέσσερις σχεδόν, καλές ώρες. Πίνουμε, τρώμε, συζητάμε. Τελειώνει η ιστορία, όλες οι ωραίες ιστορίες τελειώνουν ως γνωστόν, και παίρνουμε, ο καθένας, το δρόμο της επιστροφής. Η ώρα είναι κοντά στις 20:00. 

Ανηφορίζω την Ακαδημίας. Ακαδημίας και Ρήγα Φεραίου υπάρχει ένα περίπτερο. Σιγά το φαινόμενο, θα πείτε. Ναι, αλλά δεν πρόκειται για απλό περίπτερο. Πρόκειται για περίπτερο – μίνι παλαιοβιβλιοπωλείο. Σε πάγκους, έξω από το περίπτερο, εκτίθενται παλιά βιβλία σε τιμές, θα έλεγα, ελκυστικές. Το έχω, λοιπόν, στα υπόψη. Όποτε περνώ από εκεί πάντα ρίχνω μια ματιά στα βιβλία.

Ανηφορίζω, λοιπόν, ελαφρώς ζαλισμένος και περνώ μπροστά από το περίπτερό μας. Εκεί, στα αριστερά μου, επάνω στον πάγκο με περιμένoυν. Δεμένοι με λαστιχάκι δυο τόμοι. Ο επάνω κόκκινος. Τίτλος; Χιουμοριστική Ανθολογία! Το δεύτερο ραντεβού της ημέρας. Δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη. Απλώνω το χέρι, τα βιβλία αυτά τα έψαχνα και τα θέλω. Επιπλέον μοιάζουν σε καλή κατάσταση. Με το απολύτως λογικό αντίτιμο των 15 ευρώ ο θησαυρός περνά στην κατοχή μου. Είμαι ευτυχής!

Πρόκειται για δυο τόμους 14x18,5 τετραγωνικών εκατοστών στους οποίους περιέχονται, ανά δύο, οι τέσσερις τόμοι της Ανθολογίας (και έτσι δικαιολογείται και το “Σε Τόμους Τέσσερις Σε Δύο” του τίτλου της εγγραφής). Έχουμε και λέμε:

Ο πρώτος τόμος τυπώθηκε στο τυπογραφείο Χρ. Δράκου, Θεμιστοκλέους 80 (στο δρόμο του “Αθηναϊκόν”!) τον Οκτώβριο – Νοέμβριο 1958 για λογαριασμό του Παν. Χαραλαμπόπουλου.

Ο δεύτερος τόμος τυπώθηκε στο τυπογραφείο Χρ. Δράκου, Μέτωνος – Πειραιώς τον Δεκέμβριο – Ιανουάριο 1960, για λογαριασμό του Τ. Δρακόπουλου. 

Ο τρίτος τόμος στοιχειοθετήθηκε στο τυπογραφείο Ε. Κώνστα, Χαρ. Τρικούπη 13, και τυπώθηκε στα πιεστήρια Σπ. Δαρεμά – Σαμφούς 6 – τον Ιούνιον του 1962, για λογαριασμό του Τ. Δρακόπουλου. 

Ο τέταρτος τόμος στοιχειοθετήθηκε στο τυπογραφείο Ε. Κώνστα, Χαρ. Τρικούπη 13, και τυπώθηκε στα πιεστήρια Σπύρου Δαρεμά – Σαπφούς 6 – τον Ιούλιο του 1962, για λογαριασμό του Τ. Δρακόπουλου. 

Η ανθολόγηση, και για τους τέσσερις τόμους, έγινε από τον Τάκη Δρακόπουλο, ο οποίος εμφανίζεται και σαν εκδότης. Η επιμέλεια για τον Α’ τόμο έγινε από τον Κ. Πορφύρη, ενώ για τον υπόλοιπους τρεις από τον Μανώλη Βαταλά. 

Είναι προφανές ότι το “Σαμφούς” που εμφανίζεται στον τρίτο τόμο, διεύθυνση των πιεστηρίων Δαρεμά, οφείλεται σε τυπογραφικό λάθος. Επίσης, επειδή τα επίθετα παρατίθενται με κεφαλαία δεν γνωρίζω αν το σωστό είναι “Βαταλάς” ή “Βατάλας” για τον επιμελητή των τριών τελευταίων τόμων. (Το “Πορφύρης” ελπίζω να το πέτυχα!).

Συμπέρασμα: Αν κάποιο βραδάκι μετά από ουζοποσία με έναν φίλο περάσετε μπροστά από κανένα περίπτερο – παλαιοβιβλιοπωλείο και αντικρίσετε δυο τόμους δεμένους με λαστιχάκι, ένα κόκκινο έναν μπλε, και τίτλο “Χιουμοριστική Ανθολογία” σταματήστε και αγοράστε τους. Και δεν θα χάσετε και θα γελάσετε! 

Ένα κλικ μακριά η Χάρις Αλεξίου τραγουδά “Ζήτα Μου Ό,τι Θες” σε στίχους και μουσική της ιδίας.


16/11/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου