Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

0876. Ελληνικό (Metro)

Tην Παρασκευή, 23/8, χρησιμοποίησα για πρώτη φορά το metro στη διαδρομή Ελληνικό – Ομόνοια. Ενώ το σπίτι μου απέχει από το Σταθμό του metro (του Ελληνικού) περίπου τρία χιλιόμετρα η σύνδεση του με την γραμμή του λεωφορείου, που εξυπηρετεί την εκεί μετάβασή μου, έχει πυκνότητα δρομολογίων τέτοια (περίπου δύο ανά ώρα) που ότι κερδίζεις από το metro το χάνεις από τον ΟΑΣΑ. Είναι το δαιμόνιο της φυλής. Κατασκευάζουμε ένα σύγχρονο, γρήγορο και αποτελεσματικό Μέσο Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) και του βγάζουμε τα μάτια με τα περιφερειακά του συστήματα (θέσεις πάρκινγκ, σύνδεση με άλλα ΜΜΜ, υποδομές γενικά) που κρατάμε κάποιες δεκαετίες πίσω.

Έτσι και την Παρασκευή. Ενώ χρησιμοποιώ ένα λεωφορείο που ξεκινά από το τέρμα στις 06:20 ο ΟΑΣΑ άλλαξε αιφνιδίως το δρομολόγιο, διότι δικά του είναι τα δρομολόγια ότι θέλει τα κάνει, και το έβαλε στις 06:40. Βρέθηκα, λοιπόν, να περιμένω σαν το χαζό στη στάση τον ατσίδα με το μπλε όταν στις 06:35 πέρασε το λεωφορείο για τον Σταθμό metro του Ελληνικού. Επιβιβάστηκα. Κατέβηκα στον Σταθμό metro του Ελληνικού. Έτσι είχα την ευκαιρία να τραβήξω και κάποιες φωτογραφίες του Σταθμού, μερικές από τις οποίες θα παραθέσω στη συνέχεια.

Και οι τέσσερεις καινούργιοι σταθμοί του metro (Ηλιούπολης, Αλίμου, Αργυρούπολης και Ελληνικού) είναι κατασκευασμένοι με παρόμοιο τρόπο και ενώ είναι καλαίσθητοι και λειτουργικοί αποπνέουν μια αίσθηση υποδεέστερου και φθηνότερου σε σχέση με τους σταθμούς η κατασκευή των οποίων προηγήθηκε. Τι να κάνουμε; Χρωστάμε και της Μιχαλούς, έτσι μας λένε, και οι Κυβερνήσεις της Ελλαδίτσας των τελευταίων δεκαετιών είναι αυτές που μας αξίζουν. Δηλαδή, της πλάκας!

Το μέγιστο πλεονέκτημα για το metro της Αθήνας παραμένει, πέραν της λειτουργικότητας και της ακρίβειας του μέσου, η καθαριότητα και η τάξη. Ελπίζω να αποδειχθούμε ικανοί να κρατήσουμε καθαρό το metro μας για πολλά χρόνια ακόμα.

Ελπίζω, επίσης, τα αστροπελέκια που είναι υπεύθυνα, λέμε τώρα, για τη λειτουργία των ΜΜΜ να ξυπνήσουν από την καλοκαιρινή χαύνωση και με το φθινόπωρο να οργανώσουν έτσι γραμμές και πυκνότητα δρομολογίων που να εξυπηρετούν και να αναδεικνύουν το καλύτερο ανάμεσά τους: το metro.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τον Σταθμό metro του Ελληνικού:







Ένα κλικ μακριά οι Bee Gees τραγουδούν “How Deep Is Your Love”:


25/08/2013

2 σχόλια: