Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

0794. Μια Συλλογή



Στις 4 Δεκεμβρίου το απογευματάκι ανέβασα στο facebook (και ελαφρώς παραλλαγμένο στο twitter, λόγω του περιορισμού των 140 χαρακτήρων) το εξής:

Μπήκα στον πειρασμό να φτιάξω μια συλλογή με Ελληνικά τραγούδια που αγαπώ. Για μια ψυχή, συγγενείς, φίλους, συναδέλφους και γνωστούς. Μα το Δία! Θα το κάνω!

Και μπορεί η “ψυχή” να παρασπόνδησε, σε σημείο που να είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν τελικώς θα περιληφθεί στους παραλήπτες, αλλά η συλλογή δημιουργήθηκε!

Η πρόθεση μου ήταν, η συγκεκριμένη συλλογή, να χωρέσει σε ένα CD και να χρησιμοποιήσω, για τα τραγούδια format wav και όχι mp3. Έτσι και ξεκίνησα. Σαββατοκύριακο, υπόγειο Τ47, μηχανήματα και εκατοντάδες CD με Ελληνική μουσική στη διάθεσή μου.

Για την επιλογή των τραγουδιών στηρίχτηκα στην κατάσταση αυτών που “ανέβηκαν” στο παρόν e-ημερολόγιο. Έτσι κι αλλιώς επρόκειτο για τραγούδια που είχα ήδη επιλέξει και αγαπούσα. Ο μόνος περιορισμός ήταν να  έχω το κάθε τραγούδι σε “κανονικό” CD (μιας και, πλέον, έχω απαλλαχτεί από όλα τα αντίγραφα CD που διέθετα). Ατυχώς δύο από τα τραγούδια που είχα επιλέξει δεν ήταν, με την πιο πάνω λογική, διαθέσιμα.

Ξεκίνησα με τον παλιό, καλό windows media player (και τα παλιά καλά windows XP) της Τ47 να “κατεβάζω” τα τραγούδια που είχα επιλέξει στον σκληρό δίσκο του Η/Υ. Η μόνο δυσκολία, αν μπορεί να ειπωθεί κάτι τέτοιο, ήταν να βρω στα ράφια μου το CD που περιείχε το τραγούδι που την κάθε φορά επέλεγα. Σε αυτό βοήθησε και η ταξινόμηση που υπάρχει στα ράφια μου (Ελληνικά – συνθέτες - τραγουδιστές – τραγουδίστριες – συγκροτήματα – συλλογές- Αγγλικά - . . .) αλλά και η βάση, σε MS – Access, των δίσκων μου που διατηρώ (καταγεγραμμένα κάποιες δεκάδες χιλιάδες τραγούδια).

Με αυτά και εκείνα κατέληξα σε μια συλλογή 52 τραγουδιών, πάντα σε μορφή wav. Έπρεπε, λόγω του πλήθους των τραγουδιών, να εγκαταλείψω τα σχέδια για ένα και μόνο CD. Επέλεξα, λοιπόν, άλλα 8 τραγούδια, τα “κατέβασα” στον σκληρό δίσκο και βρέθηκα με μία συλλογή 60 αγαπημένων μου Ελληνικών τραγουδιών. Το κριτήριο για την επιλογή τους ήταν αυστηρά το προσωπικό μου γούστο και τίποτα άλλο.

Αυτά τα 60 τραγούδια τα μετέφερα σε 3, “κανονικά”, CD. Το πράγμα, όμως, είχε δυσκολέψει. Άλλο να μοιράζεις τρία και άλλο να μοιράζεις ένα CD. Η λύση του να καταφύγω, πλέον, στη λύση του format mp3 έμοιαζε αναπόφευκτη. Το έκανα! Μετέτρεψα τα 60 τραγούδια μου σε format mp3 και μάλιστα στην καλύτερη δυνατή ποιότητα, αυτή των 320 kbps.

Δημιουργήθηκε έτσι ένα CD μεγέθους 472,2 MB. Το ερώτημα που ανακύπτει, με αφορμή και την παρασπονδία της “ψυχής”, είναι το σε ποιες ή ποιους το δίνω. Ομολογώ ότι την ιδέα της μαζικής παραγωγής και διανομής την εγκατέλειψα. Δεν αξίζει, τελικά, τον κόπο. Με εκνευρίζουν αφάνταστα οι χλιαρές ή και ανύπαρκτες αντιδράσεις σε προσφορές παρόμοιου είδους. Προσφορές που στηρίζονται σε προσωπική εργασία, φροντίδα, και, γιατί όχι, έμπνευση. 


Το αποφάσισα, λοιπόν. Το εν λόγω CD θα δοθεί σε επιλεγμένα άτομα. Σε άτομα που υπάρχει πιθανότητα να αντιληφθούν τι κρύβεται πίσω από τέτοιες προσπάθειες. Όχι, το CD δεν είναι τεχνικά άρτιο. Προσπάθησα, με τη βοήθεια της σχετικής επιλογής του windows media player – με το οποίο έκανα και την μετατροπή σε mp3 - να φέρω την ένταση των, έτσι κι αλλιώς ετερόκλητων, τραγουδιών στα ίδια επίπεδα. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος για το αποτέλεσμα. Από την άλλη υπάρχουν σημαντικά διαστήματα σιωπής ανάμεσα στα τραγούδια. Είναι κάτι που θα μπορούσα να θεραπεύσω αν αποφάσιζα να διαθέσω ικανό χρόνο. Προτίμησα να αφήσω τη σιωπή να κάνει τη δουλειά της. Να επιτείνει, γιατί όχι, το ενδιαφέρον για το ποιο είναι, επιτέλους, το επόμενο τραγούδι.

Ακριβώς για να παραμείνει αμείωτο, κατά το δυνατόν, το ενδιαφέρον των ακροατών προτίμησα να μην γνωστοποιήσω τίτλους τραγουδιών και ονόματα ερμηνευτών. Αντ’ αυτών υπάρχει το, κομψό, ελπίζω: Τραγούδι 01, Τραγούδι 02 . . . κ.λ.π. Για τον τίτλο της συλλογής προσανατολίζομαι στο:
http://www.aeipote.blogspot.com: Μια Συλλογή 60 Άτιτλων Ελληνικών Τραγουδιών  
ή κάτι παρόμοιο.

Μένει να φτιάξω την κατάλληλη ετικέτα, να αντιγράψω το αρχικό CD, με τα τραγούδια σε format mp3 στα 320 Kbps, x φορές και να το δώσω, με πλατύ χαμόγελο, στα άτομα που θα επιλέξω.

Να είσαστε όλες και όλοι Καλά, Καλή Εβδομάδα!

Ένα κλικ μακριά: Ραλλία Χρηστίδου και “Μια Ζωή”


11/12/2011

4 σχόλια:

  1. ΜΕΡΑΚΛΗΣ! Ετσι, με κεφαλαία! Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λοιπόν, οι τρομερές συμπτώσεις - συμπορεύσεις μας συνεχίζονται.
    Σήμερα, 28.12.11 είδα την ανάρτησή σου ..... σχετικά με τα 3 CDs.
    Oπου ΜΟΛΙΣ είχα τελειώσει τη δημιουργία ... 3 CDs με διαφορετικό είδος μουσικής όμως. Τα καλύτερα (κατά τη γνώμη μου) pop - rock τραγούδια των δεκαετιών 60 και 70. Ξεκίνησα κι' εγώ για ένα CD. Εφτασα, αναγκαστικά, στα τρία. Και σκεφτόμουν, πέρα από τη δική μου ευχαρίστηση, να τα δωρίσω σε όσους φίλους - "παλιόγερους" πιστεύω ότι θα τα εκτιμήσουν!
    Οπότε στην επόμενη συνάντησή μας, έχεις λαμβάνειν.
    Καλά να περνάς και να "δημιουργείς" μέχρι τότε. Και με το καλό να μας μπει .... η χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σταύρο,

    απάντησα και η απάντηση "χάθηκ"!

    Σου απάντησα, λοιπόν, απευθείας. . .

    Υγίαινε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή