Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

0780. Ζοζέ Σαραμάγκου Και Πάλι









Τελείωσα πριν από λίγες ημέρες, την 10/8/2011 συγκεκριμένα, την ανάγνωση ενός ακόμα βιβλίου του αγαπημένου Ζοζέ Σαραμάγκου. Επρόκειτο για το, 478 σελίδων, “Το Κατά Ιησούν Ευαγγέλιον” (Καστανιώτης, ISBN 978-960-03-1793-0, Αθήνα 1996) σε μετάφραση, πάντα, της κα. Αθηνάς Ψυλλιά.
 
Μου άρεσε πολύ. Μου άρεσε η πρωτοτυπία με την οποία ο συγγραφέας προσέγγισε το θέμα και ο τρόπος, ο γνωστός του Σαραμάγκου, με τον οποίο αναπτύσσει σκέψεις και περιγραφές. Ένας ύμνος στον άνθρωπο και στις εγγενείς δυνατότητές του. Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προσέγγιση, πέρα από την οπτική της θρησκείας, για τη σχέση ανθρώπου – Θεού. Μιας σχέσης που, στην παρούσα φάση, είναι εξαιρετικά ετεροβαρής προς όφελος του Θεού (του όποιου Θεού). Μου άρεσε, ακόμα, η θέση και ο ρόλος που δόθηκε στον Ιωσήφ, τον “πατέρα” (αν υποτεθεί ότι τα εισαγωγικά χρειάζονται) του Ιησού. Θέση σημαντική και καθοριστική για έναν άνθρωπο παραπεταμένο και αγνοημένο, και αυτές είναι οι λέξεις, από την επίσημη θρησκεία. Σε αντίθεση η θέση και ο ρόλος της Παναγίας, στο βιβλίο αυτό, είναι στοιχειώδεις.

Μια απλή αναζήτηση της προτασούλας “Σαραμάγκου Ευαγγέλιον” στη μηχανή αναζήτησης Google θα σας δώσει 7.230 αποτελέσματα σε μόλις 0,27 δευτερόλεπτα. Αν το θέμα σας ενδιαφέρει ψάξτε το. . .
Ξεκίνησα, από προχθές, την ανάγνωση ενός ακόμα βιβλίου του Σαραμάγκου (ας είναι καλά η Βα. Που είχε πάρει από τη βιβλιοθήκη το “Αλεξανδρινό Κουαρτέτο” το οποίο ήθελα να διαβάσω. . .). Πρόκειται για το, 397 σελίδων, βιβλίο “Ιστορία Της Πολιορκίας Της Λισαβόνας” (Καστανιώτης, ISBN 978-960-03-3917-8, Αθήνα 1998) σε μετάφραση, το μαντέψατε;, της κα. Αθηνάς Ψυλλιά. Βρίσκομαι στη σελίδα 112 και το βρίσκω, και αυτό, εξαιρετικά ελκυστικό και ενδιαφέρον. Επιτρέψτε μου να γράψω την ταυτότητα:
 
Ο Σαραμάγκου είναι Σαραμάγκου

Και να το εννοώ!

Έχω ακόμα να διαβάσω το πρώτο βιβλίο του Σαραμάγκου που απέκτησα (δώρο της ΜΦ) “Η Χρονιά Που Πέθανε Ο Ρικάρντο Ρέις” (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, ISBN 960-221-071-0, Αθήνα 1993 σε μετάφραση, έκπληξη!, από την κα. Άννυ Σπυράκου) πριν από δέκα χρόνια (27 Μαρτίου 2001)! Το ξεκίνησα, μου άρεσε, το παράτησα! Συμβαίνουν και αυτά.

Έχω μισοδιαβάσει, επίσης, το βιβλίο “Μικρές Αναμνήσεις”, το οποίο, ομολογώ, δεν με “τράβηξε” (το μόνο του Σαραμάγκου μέχρι τώρα).
Αύριο θα αναζητήσω και θα αγοράσω από ένα αντίτυπο δυο ακόμα βιβλίων του Σαραμάγκου. Πρόκειται για τα βιβλία: “Το Χρονικό Του Μοναστηριού” και “Το Τελευταίο Τετράδιο”.

Για τον Σαραμάγκου έχω γράψει, μεταξύ άλλων, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, και εδώ.

Έτη Πολλά, και από εδώ, σε όσες και όσους γιορτάζουν σήμερα. Να είσαστε όλες και όλοι Καλά!

Ένα κλικ μακριά: Acker Bilk και “Strangers On The Shore”.

15/08/2011

1 σχόλιο:

  1. Η βιασύνη και η νύχτα είναι κακοί σύμβουλοι. Διαπιστώνω ότι τα δύο βιβλία του Σαραμάγκου αντίτυπα των οποίων επιθυμώ να αποκτήσω είναι "υπό έκδοση". Λοιπόν, θα περιμένω!

    Καλή Σας Μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή