Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

0656. 501 Great Writers / Movie Stars / Artists

Tο βιβλίο “501 Great Movie Stars” το είχα δει, και ξεφυλλίσει, στο Fnac Γλυφάδας. Το βιβλίο 501 Great Writers” στην προθήκη του βιβλιοπωλείου “Βιβλιοτοπία”, Λαζαράκη 21 – 23 στο πίσω μέρος του “Ζάρα”, στη Γλυφάδα, επίσης. Το κόστος του πρώτου ήταν 22 – 23 ευρώ, αν θυμάμαι καλά. Του δεύτερου, το οποίο και με ενδιέφερε περισσότερο, αγνοούσα.

Κάποια στιγμή ήρθε ο καιρός. Αποφάσισα ότι ήθελα το βιβλίο των 501 “Μεγάλων Συγγραφέων” στη βιβλιοθήκη μου. Το αναζήτησα στην προθήκη της “Βιβλιοτοπίας”. Δεν υπήρχε πια. Προχώρησα στα ενδότερα. Ο υπάλληλος ήταν ευγενέστατος. Μπήκα στη διαδικασία να παραγγείλω το βιβλίο. Έδωσα τα απαραίτητα στοιχεία. Τελευταία στιγμή αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε ένα αντίτυπο άμεσα διαθέσιμο. Η τιμή του εξαιρετικά ελκυστική. Με την έκπτωση μόλις 17 ευρώ. Όταν βγήκα από την “Βιβλιοτοπία” παρέα στους συγγραφείς έκαναν οι ηθοποιοί. Κόστος 19 ευρώ. Εχθές το καλό τρίτωσε. Στη συλλογή προστέθηκαν και οι “Μεγάλοι Καλλιτέχνες” με κόστος κτήσης 16,56 ευρώ και πάντοτε από το βιβλιοπωλείο της Λαζαράκη 21-23. Τα μεγάλα βιβλιοπωλεία δεν είναι πάντοτε και τα φθηνότερα.

Μου αρέσουν τα βιβλία αυτά. Με διαστάσεις 16x21 τετραγωνικά εκατοστά και με πλήθος 640 σελίδων, για κάθε ένα από τα τρία βιβλία, δίνουν μια καλή, συνοπτική “πρώτη εικόνα” για τα πρόσωπα στα οποία αναφέρονται. Σε κάθε συγγραφέα, ηθοποιό, και ζωγράφο ή γλύπτη, αφιερώνεται από μισή μέχρι 2 – 3 σελίδες. Η σελιδοποίηση είναι εξαιρετική, τα κείμενα καλογραμμένα και υπάρχει πλήθος φωτογραφιών. Για τον κάθε συγγραφέα, πέραν των βιογραφικών στοιχείων βεβαίως, δίνονται οι τίτλοι των πιο σημαντικών έργων του (Signature Titles) και για τους ηθοποιούς και καλλιτέχνες οι πιο σημαντικές ταινίες (Top Takes. . .) Και τα σημαντικότερα έργα τους (Masterworks) αντίστοιχα.
Η σειρά παρουσίασης είναι χρονολογική. Για τους συγγραφείς ξεκινά από το 1500 π.Χ. με τον Όμηρο, για τους ηθοποιούς από το 1860 με τον George Arliss και για τους καλλιτέχνες από το 1500 π.Χ. με τον Dong Yuan. Το βιβλίο των ηθοποιών αποτελεί έκδοση του 2007 και τα άλλα δύο του 2008. Πρόκειται, προφανώς, για “εισαγωγικά” βιβλία τα οποία είναι εξαιρετικά προσεγμένα, καλαίσθητα και ευανάγνωστα, με την ετυμολογική έννοια του όρου. Τα θεωρώ ιδανικά για ξεφύλλισμα τα ήρεμα απογεύματα του καλοκαιριού. Παρότι “εισαγωγικά”, όπως είπαμε, είναι άκρως ενδιαφέροντα με πλήθος πληροφοριών και ενδιαφερουσών λεπτομερειών. Για τους περισσότερους βιογραφούμενους, π.χ., υπάρχουν χαρακτηριστικά αποφθέγματά τους ή φράσεις από το έργο τους, για κάποιους συγγραφείς.
Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να υπάρχει είναι ίσως το ότι είναι γραμμένα στα Αγγλικά. Αν όμως γνωρίζετε τη γλώσσα, σχετικώς καλά, και σας ενδιαφέρει το θέμα, δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα να αποκτήσετε ένα δικό σας αντίτυπο ή περισσότερα, ανάλογα με το τι σας ενδιαφέρει. Θα σας κρατήσει ευχάριστη συντροφιά, θα σας θυμίσει πράγματα, θα σας μάθει άλλα και θα έχετε μια πρώτης τάξεως πηγή για “αρχική” πληροφόρηση για συγγραφείς, ηθοποιούς ή καλλιτέχνες (ανάλογα με το τι έχετε επιλέξει).


Tina Turner – Show Some Respect.

 22/07/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου