Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

0608. Δελτία και Ταυτότητες


Υπήρχαν εποχές που τα χρησιμοποιούσαμε. Τότε που ήμασταν μαθητές. Τότε που ήμασταν σπουδαστές ή φοιτητές. Σχεδόν καθημερινά. Σε λεωφορεία, τρόλεϊ και τρένα. Τότε που ακόμα υπήρχαν εισπράκτορες στα δύο πρώτα απ’ αυτά. Επιβιβαζόμαστε, τα δείχναμε και λέγαμε: “Μισό”. Τόσο που όταν τελείωσα το Πολυτεχνείο μου ερχόταν, αυθορμήτως, να πω στον εισπράκτορα: “Αγαπώ!”. 



Μιλώ, βεβαίως, για τα Δελτία Μαθητικών ή Φοιτητικών Εισιτηρίων, τα κοινώς λεγόμενα “πάσα”. Αυτά με τα οποία μας εφοδίαζαν τα Σχολεία ή οι Σχολές μας και με τα οποία αποδεικνύαμε την μαθητική / φοιτητική ιδιότητά μας προκειμένου να επιτύχουμε, τότε, έκπτωση 50% στο κόμιστρο. Πολύχρωμα Δελτία με τη φωτογραφία μας και τις σχετικές σφραγίδες.



Κι ακόμα διάφορα άλλα σχετικά έντυπα με τίτλο “ταυτότητα” όπως π.χ. το “Δελτίον Ταυτότητος” για τη βιβλιοθήκη του ΕΜΠ ή το “Δελτίον Ταυτότητος Υποψηφίου” για τις, τότε, εισαγωγικές εξετάσεις. Τα θυμήθηκα όλα αυτά όταν άνοιξα, λίγες μέρες πριν, έναν φάκελο με τίτλο “Χαρτιά” Γυμνασίου, Δημοτικού, ΕΜΠ. Ανάμεσά τους οκτώ Δελτία (πάσα), δυο Δελτία Ταυτότητας και ένα “Δελτίον Αναγνωρίσεως του Σπουδαστού της Ανωτάτης Σχολής. . .”.
 
 
Αναθυμήθηκα παλιές εποχές, διαδρομές, γεγονότα και περιστατικά. Αναμονές σε στάσεις και αφετηρίες, εν κινήσει γνωριμίες. Τα “σκανάρισα” όλα αυτά και κάποια τα παραθέτω. Έχουν, θαρρώ, τη μικρή μεγάλη τους αξία. Γιατί κουβαλούν μνήμες και σημαδεύουν πορείες.

Να είσαστε όλες / όλοι Καλά. Καλό, χαρούμενο Απρίλιο!


Adriano Celentano – “Senza Amore”.


01/04/2009

2 σχόλια:

  1. Μπράβο! Έχεις κρατήσει όλη την συλλογή. Θα ψάξω κι εγώ να βρω τα δικά μου. Καιρό έχουμε να τα πούμε. Όλα καλά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χάρηκα που τα είπαμε. Ελπίζω και από κοντά. . .

    ΚαληΗμέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή