Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

0469. CCR

CCR τρία γράμματα στη σειρά που για τους περισσότερους, υποθέτω, δε σημαίνουν κάτι και για κάποιους, μιας ηλικίας ίσως, σημαίνουν Creedence Clearwater Revival. Πρόκειται βεβαίως για το αμερικάνικο συγκρότημα με τις πολλές επιτυχίες στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στις αρχές αυτής του 70.

Ένα από τα πρώτα, αν όχι το πρώτο, σαρανταπεντάρια δισκάκια βινιλίου που αγόρασα ήταν το περίφημο Suzi Q. των CCR. Στην πρώτη πλευρά είχε το γνωστό, και από τον “Αμερικάνικο”, τραγούδι και στην δεύτερη την με μόνο μουσική συνέχεια του. Ακολούθησε το εξαιρετικό άλμπουμ τους Cosmos Factory που έφερε από την Καναδά και μου δώρισε ένας ξάδελφος της μητέρας μου [μαζί με το Melting Pot των Booker T. & The M.G’.s]. Τον λάτρεψα τον δίσκο αυτό.

Δεν θέλω να κουράσω με λεπτομέρειες σχετικά με το συγκρότημα που εύκολα, στους καιρούς μας, μπορεί κανείς να βρει στο διαδίκτυο. Να γράψω μόνο ότι τόσα χρόνια μετά η μουσική τους εξακολουθεί να με αγγίζει και τους θεωρώ ένα σπουδαίο συγκρότημα. Τραγούδια τους όπως το, κλασσικό πλέον, “Proud Mary” το εντεκάλεπτο “I Heard It Through The Grapevine”, με το καταπληκτικό μπάσο, ή το “I Put A Spell on You”, με την συγκλονιστική ερμηνεία του Tom Fogerty, και άλλα πολλά τα θεωρώ αριστουργήματα.

Έτσι τελευταία βάλθηκα και αγόρασα όλα σχεδόν τα studio άλμπουμ τους σε CD αντικαθιστώντας δίσκους βινιλίου ή συμπληρώνοντας κενά. Το καλό με τους παλιούς δίσκους είναι ότι τους βρίσκεις σε πολύ προσιτές τιμές. Στο Fnac βρήκα δυο άλμπουμ τους με 6 ευρώ το καθένα και στο Metropolis [στην Αθήνα, γιατί οι τιμές των καταστημάτων Metropolis δεν είναι ενιαίες] τέσσερα με 6,90 ευρώ το καθένα. Και φυσικά άλλαξα τις θήκες των δίσκων που αγόρασα από το Metropolis γιατί οι αρχικές, με την γνωστή γελοία συσκευασία των Metropolis, ήταν για πέταμα.

Εξακολουθώ να παρακολουθώ την δισκογραφική πορεία του τραγουδιστή και βασικού συνθέτη του συγκροτήματος John Fogerty ο οποίος εξακολουθεί να δίνει και να ερμηνεύει ωραιότατα τραγούδια. Αν, λοιπόν, δε γνωρίζεται τον ήχο του συγκροτήματος και βρεθείτε μπροστά σ’ ένα άλμπουμ τους αγοράστε το! Έχω σοβαρούς λόγους να πιστεύω ότι δεν θα χάσετε!. . . 


Ακούγονται, φυσικά, οι CCR και το τραγούδι τους: “Before You Accuse Me”, ένα ακόμα από τα αγαπημένα μου [με ένα απίθανο ηλεκτρικό πιανάκι που πραγματικά κεντάει].


12/05/2008

4 σχόλια:

  1. χεχε, αγαpημένοι CCR, και θα συμφωνήσω μαζί σου, έχουν πολλά να δώσουν σαν άκουσμα ακόμη και σήμερα.

    Καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Seventies και πικάπ και θέα θάλασσα και ελπίδες ελπίδες ελπίδες γιά το μέλλον.
    Τους θυμόμουν κι' εγώ τώρα τελευταία και είπα στον bro να μου γράψει τους δίσκους τους.
    Μέρα!

    ελληνίς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μυαλό όμως κάνει τα .. δικά του.
    Αφού πήγε και στάθηκε στο πάρτυ, σε μια πολυκατοικία δίπλα στην Πάντειο, όπου πρωτοάκουσα το Suzi Q, μετά άρχισε τις δικές του διαδρομές.
    Εσύ λοιπόν έγραψες για τους C.C.R το μυαλό μου όμως άρχισε να ψάχνει την επωνυμία του "Αμερικάνικου"
    Τη βρήκα όμως.

    AFRS!!!

    Την καλησπέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή