Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008

0436. Χιόνι και Περηφάνια Και Προκατάληψη

Χειμώνας, κρύο, χιόνι. Η χαρά των παιδιών. Και των μεγάλων; Όσο είσαι στο ζεστό σου σπίτι με όλα τα καλά του Θεού κανένα πρόβλημα. Συλλογίζομαι όμως τους αναγκεμένους, αυτούς που είναι υποχρεωμένοι να μετακινηθούν, να εργαστούν. Εύχομαι να πάνε όλα καλά, να κινηθούν με ασφάλεια και να επιστρέψουν σώοι στις εστίες τους. Είναι απόγευμα Κυριακής, χιονίζει. Είναι πολύ πιθανό αύριο να μην πάω στο γραφείο. Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο να με πιέζει και έχω την αίσθηση ότι τα ΜΜΜ αύριο θα υπολειτουργούν. Θα το αποφασίσω το πρωί, στις 05:45, που θα εγερθώ. Αλλά προς το “δεν” προσανατολίζομαι.

Εχθές το βραδάκι είδα το Α΄Μέρος του έργου “Περηφάνια και Προκατάληψη” [Pride And Prejudice] της Jane Austen. Πρόκειται για μια παραγωγή του BBC [1995] συνολικής διάρκειας 311 λεπτών. Μου αρέσει το πώς έχει “αναστηθεί” η εποχή, η βρετανική ύπαιθρος, οι χώροι και τα σπίτια, οι χοροί της εποχής [μα πώς δεν μπέρδευαν τα βήματα] και η ετικέτα της. Μου αρέσουν οι διάλογοι, η διανομή, η μουσική και η φωτογραφία. Εκείνο που δεν μου άρεσε καθόλου, και ουδείς πταίει, ήταν τα σαν τσουβάλια ενδύματα των γυναικών που ουδόλως τις κολάκευαν.


Το έργο είναι, έτσι κι αλλιώς, από τα αγαπημένα μου και είναι η δεύτερη εκδοχή του που παρακολουθώ. Ομολογώ ότι μου αρέσει περισσότερο από την πρώτη μιας και θεωρώ ότι είναι πιο κοντά στο βιβλίο και το πνεύμα της [αγαπημένης] συγγραφέως. Είναι ένα από τα καλά της εποχής. Κρατάς τα DVD στο συρτάρι και ένα ΣαββατοΚαιΚύριακο που χιονίζει καθίζεις στον καναπέ σου, σβήνεις τα φώτα και απολαμβάνεις.
Η ώρα πλησιάζει οκτώ. Ανεβάζω το τραγούδι που έχω, ευτυχώς ήδη, επιλέξει, βλέπω την αρχή των ειδήσεων και πάω ολοταχώς για “Περηφάνια και Προκατάληψη”, Μέρος Β΄. 


Είναι μερικά τραγούδια που, έτσι, τα χαρακτηρίζει κανείς “χειμωνιάτικα”, όπως κάποια άλλα “για ακρόαση στο αυτοκίνητο”. Πράγμα περίεργο αλλά, από τα πρώτα ακούσματα, χαρακτήρισα το άλμπουμ “What A Wonderful World” του Louis Armstrong “χειμωνιάτικο”. Ίσως και να είναι. Από το άλμπουμ αυτό, λοιπόν, ακούγεται το τραγούδι: “The Home Fire”. 


18/02/2008

4 σχόλια:

  1. Περηφάνεια και Προκατάληψη ε;
    Αυτές οι άτιμες που δένουν την γλώσσα.
    Πολλές φορές δεν ξέρεις αν είναι σκέτος εγωισμός ή αυθεντική ευαισθησία.
    Περιττό βέβαια να σου πω ότι είναι από τα αγαπημένα μου. Και την έχω την συγκεκριμένη σειρά. Φαντάζεσαι πόσες φορές το έχω δει ε;
    Πόσο πιό εύκολη θα ήταν η ζωή μας αν υπήρχε Ειλικρίνεια και Τιμιότητα και βαθύς διάλογος, η κορύφωση της ανθρώπινης επικοινωνίας.
    Happy end or not δεν θα είχε σημασία.
    Και το άσμα από τα πολύ αγαπημένα μου και πάντα με συγκινεί.
    Καλημέρα και καλή βδομάδα.

    ελληνίς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή η σειρά είναι όντως πολύ καλή!Θυμάμαι την έπαιζε κάθε Σάββατο και Κυριακή πρωί πριν χρόνια και περίμενα με ανυπομονησία να την δω.

    Καλημέρα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ απόλυτα:αυτή η εκδοχή, η τηλεοπτική, είναι πάρα πολύ καλύτερη από την πρόσφατη κινηματογραφική.
    Νομίζω πως αυτό που κάνει τη διαφορά είναι κυρίως η πληθωρική και στο σώμα (!) και στην συμπεριφορά (κατά τα άλλα
    άγνωστη-γιατι;) Jennifer Ehle, η οποία είναι πολύ καλύτερη από την ξερακιανή και μελαγχολική Κίρα Νάιτλυ...
    Και ο Colin Firth...! Σαν να γράφτηκε ο ρόλος γι αυτόν!

    Ωραία τα λeς, τα καλά της εποχής μας: σπίτι, ζέστη, φαγητό και ταινία της επιλογής μας...
    (Αχ, αλί σ αυτούς που δεν έχουν τίποτα...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚαληΗμέρα!


    ellinida:

    Και αυτές οι δύο και άλλα πολλά δένουν τη γλώσσα και, σε κάποιες περιπτώσεις, καλά κάνουν! Η ζωή μας θα ήταν, θεωρητικά, πιο εύκολη αν υπήρχε Ειλικρίνεια, Τιμιότητα και βαθύς διάλογος. Δεν θα κερδίζαμε μόνο, θα χάναμε κιόλας. Το είχε πει ένας μπαγάσας: “Το να γνωρίζω δεν μου είναι περισσότερο ευχάριστο από το να αμφιβάλλω”.
    Δεν είναι, εξ’ άλλου, και το ωραιότερο να σου λένε κατάμουτρα ότι δεν σε αγαπούν. . .
    Τελικά μοιάζει να έχουμε παρόμοιες προτιμήσεις και στα διαβάσματά μας και στις μουσικές που ακούμε. Δεν είν’ κακό!

    renata:

    Δε γνώριζα ότι έχει προβληθεί στην Ελλάδα. Οι σειρές του BBC πάντως είναι, συνήθως, εξαιρετικές.

    lemon:

    Χαίρομαι που συμφωνούμε. Πραγματικά, σε κάποιες λήψεις η Λίζι εμφανίζεται να είναι εξαιρετικά ελκυστική. Η Κίρα είναι, γενικώς, κομμάτι ξυλάγγουρο. Έτσι είναι: Μακάριοι οι κατέχοντες. . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή