Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2007

0401. Τσαϊκόφσκι, 6η Συμφωνία “Παθητική”

Δίσκους αγοράζω εδώ και περίπου σαράντα χρόνια, από το 1970. Ξεκίνησα από αυτούς των 33 και 45 στροφών (ανά λεπτό), τους λεγόμενους βινιλίου, και συνεχίζω με τους δίσκους ακτίνας (βαρβαριστί Compact Disk). Κάποιοι από τους δίσκους, που εδώ και τόσα χρόνια έχω συγκεντρώσει, έχουν ιδιαίτερη αξία για εμένα.

Ή, ακριβέστερα, κάποιες μουσικές των δίσκων αυτών έχουν ιδιαίτερη αξία. Για παράδειγμα η 6η Συμφωνία του Τσαϊκόφσκι, η επιλεγόμενη Παθητική (δηλαδή του Πάθους), με την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της, τότε, Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών [ΕΣΣΔ] και Διευθυντή Ορχήστρας τον Yevgeni (ή και Evgeni) Svetlanov.

Ήταν το πρώτο έργο κλασσικής μουσικής που απέκτησα και άκουσα με προσοχή. Γοητεύτηκα. Βρήκα ότι είχε πράγματα να μου πει. Με έκανε να αισθάνομαι, να ονειρεύομαι. Το αγάπησα. Αγάπησα τη μουσική του Τσαϊκόφσκι και τον Svetlanov. Απέκτησα και τις Συμφωνίες 3, 4 και 5 με τους ίδιους συντελεστές. Την 4η και 5η σε δίσκους βινιλίου, και αργότερα και σε CD, την 3η, πρόσφατα, σε CD.

Οι δίσκοι βινιλίου ήταν με την ετικέτα της κρατικής MELODIYA και ήταν σχετικά φθηνοί. Θυμούμαι μάλιστα ότι υπήρχε ένα κατάστημα που πουλούσε αποκλειστικά δίσκους της MELODIYA στην οδό Χαλκοκονδύλη, μεταξύ πλατείας Κάνιγγος και Πατησίων. Την 6η πάντως την βρήκα με την ετικέτα της αμερικάνικης VOXBOX [CDX 5117] σε διπλό CD μαζί με την 5η και ένα απόσπασμα από την UNDINE.

Δεν έχει νόημα θαρρώ να αναφέρω στοιχεία για τους συντελεστές ή τα έργα. Η χρήση των συνδέσμων και λίγο ψάξιμο στο διαδίκτυο εξυπηρετούν μια χαρά. Θέλω μόνο να επαναλάβω το ότι προσωπικά θεωρώ τη συγκεκριμένη εκτέλεση της 6ης εξαιρετική και την συνιστώ θερμώς, έστω και σαν εισαγωγικό έργο στον θαυμαστό κόσμο της κλασσικής μουσικής.

Ακούγεται ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της 6ης από το πρώτο μέρος, Adagio. Allegro non troppo. Γνωρίζω ότι δεν είναι και το πιο σωστό αυτό που έκανα, αλλά το πρώτο μέρος έχει διάρκεια 18 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα και συνεπώς, ακόμα και για mp3, θα ήταν δύσκολο να ακουστεί ολόκληρο. Το απόσπασμα διαρκεί 4 λεπτά και 29 δευτερόλεπτα και είναι, πάντα κατά την άποψη μου, θεσπέσιο. . .


28/11/2007

4 σχόλια:

  1. αλλανταλλιστής!
    αλλόηχος!
    αλλέγρα η παρουσία του μπλογκ. ξαλέγρο το γράψιμο, και ήπιο.
    έτσι πέρασα. μια αλλοπαρμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΠΟΥΚΟΤΑΖ ( ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ POST )
    15 Δεκεμβρίου - Κατεβάστε το γενικό για 15 λεπτά
    ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΔΕΙΞΤΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ
    ΣΤΙΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΘΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ
    15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΩΡΑ 12.00 TO ΜΕΣΗΜΕΡΙ, ΓΙΑ 15 ΛΕΠΤΑ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΑΚΟΠΤΗ
    ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!!!!
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ?
    NEO ΙΝΚΑ
    http://www.newinka.gr
    http://www.newinka.wordpress.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. abttha:

    Ότι μπορούμε κάνουμε. Να είσαστε και να περνάτε καλά.

    Ο/Η Ανώνυμος:

    Παρακαλώ, κάντε δουλειά σας. . .

    Καλημέρα, καλό Δεκέμβριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μιας και το "Ακούγεται ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της 6ης από το πρώτο μέρος, Adagio. Allegro non troppo." δεν ισχύει πια ανέβασα, εχθές , ολόκληρη τη Συμφωνία, από το YouTube. . .

    Να είσαστε Καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή