Τετάρτη 19 Απριλίου 2006

Ονειρεύομαι . . . [ΝΚ]


Ονειρεύομαι μια θρησκεία δίχως Θεούς. Δίχως εκπροσώπους και αξιωματούχους. Δίχως, επί της γης, αντιπροσώπους. Μια θρησκεία γλυκιά, ανθρώπινη, σκέτη. Μια θρησκεία λογική και ευαίσθητη. Θεμελιωμένη στην θετική του ανθρώπου φύση. Απαλλαγμένη από υποσχέσεις, παραδείσους, ουρί και ρύζια. Δίχως αμαρτωλά βρέφη και προπατορικά αμαρτήματα. Δίχως ιερά εξέταση και ιερούς πολέμους. Μια θρησκεία της πράξης και της αγάπης. Μια θρησκεία που να εμπιστεύεται τον άνθρωπο. Μια θρησκεία κατανόησης, ευδοκίας, συναίνεσης και αποδοχής. Μια θρησκεία αξιοπρεπή, φωτεινή, χαρούμενη. Δίχως ανόητους περιορισμούς και χρυσοστόλιστους δεσποτάδες. Μια θρησκεία με εφαρμοσμένη κοινωνική ευαισθησία. Μια θρησκεία δίχως αποκλεισμούς, δίχως άπιστους και δίχως παραβάτες. Μια θρησκεία που να μην θυσιάζει το παρόν προς χάριν ενός αβέβαιου μέλλοντος. Μια θρησκεία της καρδιάς και του νου. Μια θρησκεία του ανθρώπου και της γης. Μια θρησκεία του εδώ και του τώρα. Ονειρεύομαι . . .
 
19/04/2006 Μεγάλη Τετάρτη

10 σχόλια:

  1. Υπάρχει. Και τη λένε ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.

    Καλώς σε βρήκα.

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δοκιμασες να γνωρισεις ανατολικες "θρησκειες";
    Ζεν, Tai-Chi κ.α.
    Δεν ειναι θρησκειες, γι' αυτο και τα εισαγωγικα.
    Ετσι οπως τις εχω καταλαβει εγω, ερχονται πολυ κοντα σε αυτα που ψαχνεις.

    Καλο Πασχα. Θρησκευτικη γιορτη μεν, γιορτη δε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Yπάρχει και την λένε συμπαντική αγάπη .
    Θα επιστρέψω να διαβάσω . Και Elliot είδα και ωραία γραφή και απ'όλα τα καλά .
    Καλή Ανάσταση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. composition doll: Καλή η συνείδηση αλλά, για την περίπτωσή μας, μάλλον ανεπαρκής. Δεν έχουν, δυστυχώς, όλοι "συνείδηση". Σχετικό είναι και το "Ήθος ανθρώπω δαίμων" [Το ήθος στον άνθρωπο είναι ο θεός του]του Ηράκλειτου. Καλώς ήλθες και καλή, γενικώς, ανάσταση!

    oldskipper: Δεν έχω δοκιμάσει και, για να είμαι ειλικρινής, όλα αυτά τα ανατολικοφερμένα, έτσι όπως τα προσλαμβάνουν και τα σερβίρουν οι πολλοί, με εκνευρίζουν. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του χριστιανισμού είναι ότι ποτέ δεν εφαρμόστηκε στην πράξη [κυρίως από τους "αξιωματούχους" του]. Βλέπε Βατικανό Α.Ε. κ.λ.π. Καλό Πάσχα και σ' εσένα στην ξένη.

    ellinida: Δεν απλώς να υπάρχει αρκεί. Θα πρέπει και να εφαρμόζεται. Θα είμαστε ανοιχτά και θα σας περιμένουμε! Καλή, ομοίως, Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι, αυτα τα "ανατολικοφερμενα" ειναι ιδιεταιρως εκνευριστικα, οταν τα πρεσβευουν αδαεις με περισπουδαχτο υφος. Γινονται πολυ ενδιαφεροντα, οταν διαβασει κανεις τις πρωτοτυπες πηγες. Συστηνω "Το Ζεν και η τεχνη συντηρησης μοτοσυκλετας" (δεν γνωριζω τον ακριβη τιτλο στα ελληνικα).
    Δηλωνω απιστος και χωρις αναγκη θρησκειας - αρα και χωρις προσπαθεια προσυλητισμου. Τα "ανατολικοφερμενα" ηρθαν αυτοματα στον νου μου διαβαζοντας το κειμενο - υπαρχουν πολλα κοινα.

    Συμφωνω, οτι ο χριστιανισμος δεν εχει εφαρμοστει στην πραξη. Ακομα χειροτερα: δεν γνωριζουμε τι ειναι ο χριστιανισμος. Δεν ειμαι ερευνητης αλλα αξιοπηστες πηγες ισχυριζονται οτι στην αρχη υπηρχαν μερικες δεκαδες ευαγγελια. Χρειαστηκαν αιωνες μεχρι η τοτε επισημη εκκλησια να επιλεξει 4 εξ αυτων και να τα αναγορευσει σε ευαγγελια της χριστιανικης θρησκειας. Τα υπολοιπα ευαγγελια - και οσοι πιστοι τους - εξοντωθηκαν με φυσικο τροπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα προσπαθήσω μα το βρω [μάλλον στα αγγλικά]. Υπάρχουν πολλά κενά στα όσα μας έχουν "μάθει" για τον χριστιανισμό. Προφανώς τον έχουν κόψει και ράψει στα μέτρα τους ["τα καλά και συμφέροντα"]. Άσε κατι ιστορίες του τύποι "Οι διωγμοί κατά των χριστιανών". Για τους διωγμούς κατά των εθνικών ["ες γην φέρειν"] κουβέντα... Με την αγιαστούρα μας τον φορέσανε. Συγκλονιστικό, εν προκειμένω, είναι το βιβλίο "Το χρυσάφι της ζωής" της Γιαέλ Γκιλάντι. Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην Ισπανία του 1476 και μέσα από αυτό αποδίδεται φόρος τιμής στα θύματα της Ιερής Εξέτασης. Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης με φόντο την ιστορική εκείνη περίοδο, την οποία η συγγραφέας περιγράφει με γλαφυρότητα και δεξιοτεχνία. Παράλληλα εκτυλίσσεται η προσωπική πορεία της Οροβίδας, μιας σπουδαίας γυναίκας που παλεύει για την ανεξαρτησία της και το δικαίωμα στον έρωτα.
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το λινκ για το δικο μου προτεινομενο ειναι εδω.

    Ευχαριστω για την προταση βιβλιου. Η εποχη και το θεμα με ενδιαφερουν πολυ.
    Μικρη δυσκολια: βρισκω της Γκιλαντι 2 βιβλια με τιτλους "Η ωραια Orovida" (η περιγραφη αναφερει την ομοργφη γυναικα με αυτο το ονομα) και "Τα κυπαρισσια της Cordoba". Τιποτε αλλο.
    Τιτλος "Το χρυσαφι της ζωης" δεν φαινεται να υπαρχει.
    Επειδη το "Orovida" περιεχει τις λεξεις "χρυσαφι" και "ζωη", πιστευω οτι προκειται γι' αυτο. Αντι αμφιβολιας θα παραγγειλω και τα 2.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το πιθανότερο είναι να πρόκειται για το "Η Ωραία Orovida". "Τα Κυπαρίσσια της Cordoba" το έχω διαβάσει και, σε σχέση με το συγκλονιστικό "Το Χρυσάφι της Ζωής", το θεωρώ μέτριο. Το κορυφαίο, πάντως, ιστορικό μυθιστόρημα που έχω διαβάσει είναι το "ΒΥΖΑΝΤΙΟ" του κ. STEPHEN LAWHEAD. Ένα πραγματικό αριστούργημα. Ευχαριστώ για το link!

    ΑπάντησηΔιαγραφή